Plyn z Ukrajiny prúdi na Slovensko bez problémov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plyn_potrubie
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. marca (WEBNOVINY) – Na Slovensko zatiaľ prúdi plyn z Ruska cez Ukrajinu bezproblémovo. Politická situácia na Ukrajine tak nemala na dodávky plynu žiadny vplyv.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, síce zaznamenal v potrubiach nižší prietok ako vlani v rovnakom čase, ale dôvod je iný. „Tento pokles je spôsobený predovšetkým veľmi teplou zimou. Preprava prebieha v súlade s potvrdenými rezerváciami. Naša spoločnosť funguje v štandardnom režime a prepravuje podľa potvrdených kapacít,“ povedal pre agentúru SITA hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Eustream naďalej pozorne sleduje situáciu na Ukrajine. „V prípade zastavenia dodávok plynu z východu, Eustream v krátkom čase zabezpečí reverzný tok z Českej republiky a z Rakúska. Energetická bezpečnosť Slovenska vďaka tomu nie je ohrozená. Prepravný systém dokáže v reverznom režime „pretlačiť“ plyn cez celé územie Slovenska až na východ krajiny,“ konštatoval Chuguryan.

Najväčší dodávateľ plynu na Slovensku, firma Slovenský plynárenský priemysel (SPP), odkazuje slovenským odberateľom, že aj v prípade akýchkoľvek problémov s dodávkami plynu z Ukrajiny, nezostanú bez jeho dodávok. „Ubezpečujeme všetkých svojich zákazníkov, že sme pripravení dodávať im plyn bez akýchkoľvek obmedzení aj v prípade čiastočného či úplného prerušenia dodávok z východu. Dokážeme to najmä vďaka dostatočným zásobám plynu v podzemných zásobníkoch. Máme tiež diverzifikované portfólio zdrojov, to znamená, že v podstate okamžite vieme začať dovážať plyn zo západu,“ uzavrel hovorca SPP Peter Bednár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vahram Chuguryan
Firmy a inštitúcie EustreamSPP Slovenský plynárenský priemysel