Realizačný tím SR tvrdí, že Ľubo Višňovský sa sám vzdal Soči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

SOČI 20. februára (WEBNOVINY) – Rozhodnutie o neúčasti na mužskom hokejovom turnaji na XXII. zimných olympijských hrách v Soči v slovenskej reprezentácii bolo rozhodnutie obrancu Ľubomíra Višňovského, nie neschopnosť realizačného tímu výberu SR pri komunikácii s generálnym manažérom klubu zámorskej NHL New York Islanders.

Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii hovorili priamo v Soči tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek a generálny manažér Otto Sýkora. Vyrokovaná kolektívna zmluva medzi Medzinárodnou federáciou ľadového hokeja (IIHF), vedením zámorskej NHL a jej hráčskej asociácie (NHLPA) totiž hovorí o tom, že ak je hráč spôsobilý hrať v NHL a je zdravý, nie je potrebné žiadať o akékoľvek potvrdenie a súhlas od generálneho manažéra klubu NHL.

Program a výsledky hokejového turnaja na ZOH v Soči nájdete

—-> v tomto článku.

„Finálne rozhodnutie urobil Ľubo. Povedal, že sa na to necíti a klubový lekár mu to neodporučil. Ľubo nám pred naším odletom tvrdil, že sa musí podrobiť testu, ktorý doteraz ešte ani raz neurobil. To je však poriadna hlúposť, čo nám povedali aj chalani z NHL. Ak je totiž hráč spôsobilý, tak hrá v NHL. Otras mozgu je teraz najcitlivejšia téma, najmä po žalobe amerického futbalu. Ak hráč hrá po otrase mozgu, nie je jediný dôvod na to, aby ho nepustili na olympiádu. Lekár mu, samozrejme, môže dať odporučenie, že v prospech klubu bude lepšie, ak si oddýchne a dá sa do poriadku. No lekár by nemal mať dôvod na to, keď ho určí za spôsobilého hrať v NHL, aby ho nepustil na olympiádu,“ priblížil situáciu Otto Sýkora a informoval aj o detailoch v súvislosti s komunikáciou s Ľubomírom Višňovským pred ZOH 2014 v Soči.

Viac správ z olympiády si môžete pozrieť

———-> TU

Obrazom: Trinásty deň na olympiáde v Soči

Deň pred odletom prvej časti slovenskej hokejovej výpravy do Ruska mal Višňovský informovať slovenského lekára, že ho v klube postavili pred náročnú situáciu. Údajne mal po poslednom zápase pred pauzou absolvovať test, po ktorom by v klube určili, či je spôsobilý isť na ZOH alebo nie.

„Po našom prílete som vo štvrtok 6. februára informoval IIHF o tejto situácii a vo federácii boli z toho veľmi prekvapení a vraveli: ‚Ak Ľubo Višňovský hrá, tak ho musia pustiť na olympiádu.‘ S IIHF som sa dohodol, že v piatok 7. februára budem všetko riešiť so zástupcami NHL a NHLPA, ktorí mali do Soči priletieť v daný deň. Ešte vo štvrtok sme hovorili s Ľubom Višňovským a všetky telefonáty s ním prebehli cez hlasitý odpočúvanie. Počúvali všetci tréneri, v miestnosti bolo päť ľudí. Ľubo povedal: ‚Vo štvrtok večer hrám zápas, dnes túto situáciu nechcem riešiť s generálnym manažérom Snowom. V piatok ho postavím pred otázku, aby som sa nemusel podrobiť testu a pustil ma na olympiádu.‘ Poslal mi číslo na Snowa a vravel: ‚Ak by som mal veľký problém, poprosil by som ťa po mojom rozhovore s ním, aby si pre mňa v piatok intervenoval ešte aj ty.'“

Obrazom: Zápasy Slovenska na olympiáde

Slovensko – USA 1:7

Slovensko – Slovinsko 1:3

Rusko – Slovensko 1:0 po sam. nájazdoch

Česko – Slovensko 5:3

Ľubova diagnóza

Pokračoval: „Šli sme spať a hneď ráno sme si vypočuli vyjadrenie od Ľuba, v ktorom povedal, že nie je spôsobilý ísť na olympiádu, keď sa nedokázal dostať do kondície a aj jeho tímový lekár mu to neodporúča. Počkali sme, kým Ľubo vstane a volali s ním. Cez hlasité odpočúvanie nám potvrdil, že na olympiádu sa necíti a do Soči nepríde. Boli sme z toho prekvapení, pretože ešte vo štvrtok pred zápasom nám tvrdil, ako veľmi chce ísť na olympiádu a zrazu zmenil rétoriku a povedal, že sa necíti dobre. Vysvetlili sme mu, že to už nie je len jeho záležitosť, pretože ak to bude len jeho rozhodnutie, tak by sme ho nemohli nahradiť iným hráčom a Tomáš Starosta by nemal šancu dostať sa na súpisku. Ľubo nám sľúbil, že po rozhovore s generálnym manažérom a lekárom ho určite zaradia na listinu zranených hráčov,“ opísal detailne celú situáciu so skúseným obrancom Otto Sýkora.

Doplnil: „Potom sme mali už len jednu povinnosť. Náš lekár musel napísať Ľubovu diagnózu, postúpil tento formulár na Slovenský olympijský výbor (SOV) a ten dal oficiálnu žiadosť na Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na výmenu hráča. MOV už celú situáciu neskúmal a dovolil nám náhradu za Ľuba Višňovského. Tým pádom sme do tímu zaradili Tomáša Starostu.“

Ako ďalej informoval Otto Sýkora, detaily o celej situácii nechcel realizačný tím zverejniť už skôr, pretože panovali obavy, ako to bude vplývať na hráčov v Soči. „Chceli a museli sme to riešiť veľmi citlivo, pretože už tu bol celý tím z Európy. Nechceli sme urobiť zbytočný rozruch,“ doplnil.

Diskusie po vyjadreniach Snowa

Mnoho diskusií vyvolalo už vyjadrenie generálneho manažéra NY Islanders Gartha Snowa z druhej polovice januára, že Višňovského nepustí na ZOH do Soči. „Snow bol podráždený, pretože sa Ľuba každý pýtal iba na olympiádu a nie na to, kedy začne hrať za Islanders. Ľubo ho konfrontoval a Snow mu povedal, že to povedal v hneve a dodal: ‚Ak budeš normálne hrať a budeš OK, moje vyjadrenie prehodnotím,'“ ozrejmil O. Sýkora.

Slová generálneho manažéra reprezentácie a detaily o Višňovského absencii na ZOH 2014 potvrdil aj tréner Vladimír Vůjtek. „Ľubo mi jasne povedal, že sa necíti na olympiádu. Vraj sa nedostal do formy, je mu to ľúto a bude nám držať palce. S tým sme sa rozlúčili. Počulo to päť ľudí v miestnosti. Veľmi nás potom prekvapilo, keď sme sa prostredníctvom internetu dozvedeli, že údajne necestoval preto, že sme to neboli schopní zariadiť s generálnym manažérom. Neberiem to tak, že nás Ľubo klamal. Vyhodnocujeme to tak, že sa sám vzdal účasti na ZOH,“ povedal skúsený hokejový kormidelník a doplnil: „Samozrejme – bol som sklamaný, pretože nám neprišiel svetový hráč, ktorý mal byť súčasťou kostry tímu.“

Ako je známe, Slováci skončili v mužskom hokejovom turnaji na XXII. zimných olympijských hrách v Soči po štyroch prehrách na predposlednom jedenástom mieste.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš StarostaVladimír Vůjtek