Borec sa zapojil do Ficovej kampane, tvrdí Žitňanská

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Žitňanská
Podľa Lucie Žitňanskej existuje spoločný cieľ, aby vláda jednej strany mala alternatívu. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa vo štvrtok zapojil do prezidentskej kampane premiéra Roberta Fica. Myslí si to nezaradená poslankyňa a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

„Nápady, ktoré dnes predstavili na ministerstve spravodlivosti, nie sú v zásade ničím novým. Proti niektorým týmto zámerom strana Smer v minulosti dokonca bojovala, a niektoré iné podľa mojej mienky nie sú skutočným riešením problému,“ povedala vo štvrtok novinárom Žitňanská.

Smer návrh odmietol

Opozičná poslankyňa pripomenula, že návrh na oddelenie funkcie predsedu najvyššieho súdu od funkcie predsedu súdnej rady predložila už v minulosti, Smer-SD ho ale nepodporil a tak ho predložila opätovne aj teraz v januári. „Obávam sa, že či to bude oddelené alebo spolu, absolútne sa nič nestane alebo vôbec to zásadným spôsobom neovplyvní aktuálny stav súdnictva,“ citovala z rozpravy v parlamente v roku 2011 poslanca za Smer-SD Miroslava Číža.

Vo štvrtok Fico tento návrh predstavil ako jeden z viacerých, ktorými chce zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva. „Poslanci strany Smer-SD môžu hlasovaním v pléne na marcovej schôdzi ukázať, či slová premiéra a kandidáta na prezidenta Roberta Fica myslia vážne a berú vážne,“ podotkla. Zákonodarcovia totiž na marcovej schôdzi budú v prvom čítaní rokovať o Žitňanskej novele, ktorou chce oddeliť funkcie šéfa najvyššieho súdu a súdnej rady.

Niet sa o čo oprieť

Súd, kladivko
Foto: Shutterstock

Exministerka spravodlivosti rovnako upozornila, že predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin v minulosti bezpečnostnú previerku dostal.

„Obávam sa, že zveriť posudzovanie spoľahlivosti sudcov súdnej rade pri dnešnom spôsobe fungovania môže naopak spôsobiť to, že justícia sa vyčistí od tých, ktorí sú možno dnes niekomu nepohodlní,“ konštatovala Žitňanská k ohlásenému zámeru, že sudcovia by po novom mali absolvovať bezpečnostné previerky a súdna rada by dostala kompetencie, ako nakladať s výsledkami previerok.

„Robert Fico s ministrom spravodlivosti Borecom nepredstavili žiadny konkrétny zámer, žiadny konkrétny návrh zákona, nepovedali žiadny časový harmonogram, žiaden termín, takže dnes sa nemám o čo seriózne oprieť,“ doplnila Žitňanská.

Projekt mešká

Opozičná poslankyňa vo štvrtok podala do parlamentu novelu zákona, aby sa všetky súdne pojednávania na súdoch povinne nahrávali, či už občianskoprávne alebo trestnoprávne s tým, aby účastníci konania mohli odísť zo súdu s nahrávkou ústneho pojednávania. „Je dôležité a užitočné. Ľudia by mali dôkaz pre prípad, že sa sudca správa neštandardne, ak sa chce účastník konania sťažovať, vieme tiež, že v zápisniciach sú niekedy skrátené prejavy svedkov, takto bude všetko zaznamenané,“ vysvetlila Žitňanská.

Tento projekt podľa nej odštartovali v roku 2011, sú naň zazmluvnené peniaze zo Švajčiarskych fondov, za Ficovej vlády však mešká. „Pýtala som sa ministra Boreca minulý rok, interpelovala som ho, kedy projekt nahrávania súdnych pojednávaní spustí. Povedal, že návrhy predloží na schôdzu NR SR v septembri 2013. Doteraz neprišli,“ uzavrela exministerka spravodlivosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáRobert FicoŠtefan HarabinTomáš Borec