Kandidáti pre útoky v Nitre kritizujú postup polície aj Fica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Neonacisti, nitra
Foto: printscreen youtube.com

BRATISLAVA 2. februára (WEBNOVINY) – Prezidentskí kandidáti Milan Kňažko, Pavol Hrušovský, Ján Čarnogurský, Andrej Kiska a Radoslav Procházka kritizujú v súvislosti s útokmi údajných neonacistov na ľudí zo študentského baru v Nitre postup polície, prokuratúry, ale aj postoj premiéra Roberta Fica a šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka.

Milana Kňažka útoky na majiteľa a návštevníkov baru v Nitre pobúrili. Na pokračujúce násilie by podľa neho mala polícia a prokuratúra reagovať rýchlo a rozhodne. „Prepustenie a nevzatie do väzby extrémistov je škandál. Je to zlyhanie spravodlivosti a orgánov, ktoré ju majú strážiť,“ povedal Kňažko agentúre SITA.

Jasný a brutálny útok

Brutálne násilie zasa odsúdil Pavol Hrušovský, ktorý verí, že útočníkov tvrdo potrestajú. „Štát musí byť tvrdý voči extrémizmu, preto ma aj mrzí, že polícii to napriek videozáznamu tak dlho trvalo. Zaráža ma, že po tak jasnom a brutálnom útoku okresný prokurátor pustil útočníkov na slobodu,“ hovorí Hrušovský.

Podľa Jána Čarnogurského mala polícia vo veci začať trestné stíhanie už dávno. K prepusteniu páchateľov z väzby sa nechce vyjadrovať. „Vychádzam z toho, že sudca pred svojím rozhodnutím má pred sebou na stole kompletný spis a teoreticky vie najlepšie o veci rozhodnúť,“ myslí si.

Prísnejšia kvalifikácia a v priebehu konania

Ďalšieho kandidáta Andreja Kisku prepustenie útočníkov zaskočilo, zaráža ho však najmä postoj Fica a Kaliňáka. „Normálny zdravý rozum nemôže pochopiť vysvetlenie predsedu vlády a ministra vnútra, že dôkazy o bitke chuligánov ktosi potreboval zhromažďovať tri mesiace. To sme na tom na Slovensku naozaj tak zle?“ pýta sa.

S vyjadreniami Roberta Fica polemizuje aj Radoslav Procházka. „Predseda vlády viacmesačné zbieranie dôkazov v kauze útoku na ľudí zo študentského baru v Nitre odôvodnil potrebou prísnejšej kvalifikácie predmetného skutku. Verejnosť si zaslúži vedieť, že je úplne bežné uplatniť prísnejšiu kvalifikáciu v priebehu trestného konania. Je to priam pravidlom,“ tvrdí. Vzneseniu obvinenia a účelnému postupu vyšetrovateľa takáto okolnosť teda podľa jeho slov nijako nebránila. Otázkou podľa Procházku je, či tomu premiér rozumie a ľuďom úmyselne nehovorí pravdu alebo trestný poriadok nepozná.

Video: Neonacisti terorizujú študentov v Nitre

Terčom útoku v reštaurácii

Predseda vlády a zároveň ďalší uchádzač o post hlavy štátu Robert Fico vo štvrtok na tlačovej besede nechcel komentovať rozhodnutie Okresnej prokuratúry v Nitre o prepustení piatich obvinených z útokov na ľudí z nitrianskeho baru.

Na svojom profile na Facebooku neskôr napísal, že polícia zbierala v prípade útokov dôkazy dlhšie, aby údajní neonacisti mohli byť prísnejšie kvalifikovaní z hľadiska ich konania.

„Bolo by výsmechom, ak by sa na tento prípad pozrel niekto len tak laicky a povedal, že ide len o ublíženie na zdraví, nebodaj prekvalifikovať ho len na nejaký priestupok. Považujem za veľmi zlé, ak človek ide do reštaurácie a napokon sa stane terčom brutálneho útoku. Odsudzujem takéto prejavy bez ohľadu na to, kto ich robí,“ poznamenal Fico.

Prokurátor nevzal do väzby piatich obvinených z útokov na ľudí z nitrianskeho baru, a tak ich prepustili. „Rozhodnutím prokurátora Okresnej prokuratúry v Nitre boli obvinení prepustení,“ oznámila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Ako dodala, generálna prokuratúra vyhodnotí, či bol na prepustenie dôvod.

Vo štvrtok prišiel na generálnu prokuratúru spisový materiál k celému prípadu, ktorý si vyžiadala. Prvotná analýza útokov v Nitre od nitrianskeho prokurátora generálnej prokuratúre nestačila a chcela vidieť spis. „Po jeho preskúmaní sa vyhodnotí postup dozorujúceho prokurátora od začiatku trestného stíhania,“ uviedla Predajňová. Pätici obvinených hrozí väzenie na päť až 12 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaJán ČarnogurskýMilan KňažkoPavol HrušovskýRadoslav ProcházkaRobert Fico