Galka zaujíma, či pred nitrianskym barom neútočil aj hasič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Neonacisti, nitra
Foto: printscreen youtube.com

BRATISLAVA 3. februára (WEBNOVINY) – Podpredsedu SaS Ľubomíra Galka zaujíma, či medzi útočníkmi pred nitrianskym barom nebol aj profesionálny hasič. Galko sa na to bude pýtať v utorok na mimoriadnom rokovaní parlamentného brannobezpečnostného výboru ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

„Budem sa pýtať na informácie, ktoré prenikajú na verejnosť, že niektorí z účastníkov bitky patria k hasičom, teda príslušníkom ozbrojených zborov a či toto nie je dôvod, prečo polícia nekonala,“ povedal v pondelok pre agentúru SITA Galko. O zvolanie rokovania výboru požiadali opoziční poslanci po zverejnení videa z útoku. Polícia až po zverejnenom videu výtržníkov zadržala.

„Za to, že polícia nekonala niekoľko mesiacov, rozhýbala sa až potom, ako bol prípad zmedializovaný, nesie politickú zodpovednosť minister vnútra Robert Kaliňák. Všetky jeho doterajšie vysvetlenia, že polícia chcela len čakať a zisťovať ďalšie skutočnosti, aby mohli byť títo vagabundi obvinení z ťažších trestných činov, sú len výhovorkami. Takíto ľudia mali byť do 24 hodín zadržaní a okamžite obvinení,“ zdôraznil Galko.

Video: Neonacisti terorizujú študentov v Nitre

Opozícia sa bude podľa Galka na rokovaní výboru pýtať Kaliňáka, prečo polícia v tak závažnom prípade nekonala, hoci mala k dispozícii kvalitný kamerový záznam, aký nemáva hocikedy. Galka zaujíma aj vyvodenie zodpovednosti. „Tento prípad je len špička ľadovca. Takýchto prípadov je obrovské množstvo. Násilie sa rozmáha po celej republike. Nemôžeme akceptovať, aby médiá robili prácu za policajtov,“ uviedol Galko.

Galko očakáva od Kaliňáka, že príde s niečím novým a iným, ako doteraz prezentoval v médiách. „Očakávam, že prizná pochybenie konkrétnych ľudí. Zároveň predostrie návrh riešenia. Sankcie proti ľuďom, ktorí mali konať. Pokiaľ príde s informáciami, ktorými sa bude snažiť policajtov obhájiť alebo vyviniť, budem to považovať za pohŕdanie brannobezpečnostným výborom,“ vyhlásil Galko. Podľa neho opozícia zváži ďalší postup, ak bude Kaliňák naďalej používať trápne výhovorky. Nevylučuje napríklad poslanecký prieskum.

Denník Sme 28. januára napísal, že neonacisti terorizujú študentský bar v Nitre. VIAC SA DOČÍTATE TU.

V Nitre pribudnú kamery

V Nitre by mali pribudnúť ďalšie kamery. V súčasnosti ich je tridsaťtri a z nich sedem je na Mostnej ulici, kde sa nachádza väčšina zábavných podnikov. „Počas víkendu sa otočia stovky, ba priam tisíce mladých ľudí a bez ohľadu na to, k akej skupine patria, alkohol robí svoje a tak sú šarvátky časté,“ uviedol náčelník Mestskej polície v Nitre Erik Duchoň. Ako uviedol pre agentúru SITA, v súčasnosti prehodnocujú lokality, kde by mali nové kamery nainštalovať.

„Najviac chýbajú pri Zimnom štadióne, v tejto časti vôbec nemáme kamery a potrebovali by sme ich , keďže pred štadiónom niektorí fanúšikovia a chuligáni vyvolávajú konflikty,“ dodal Duchoň. Ďalšou lokalitou je mestská časť Dražovce, kde majú problémy s neprispôsobivými obyvateľmi. O umiestnení kamier rozhodnú až po schválení projektu za 50-tisíc eur, ktorý podali na Radu vlády SR pre prevenciu kriminality.

Počas víkendu polícia posilnila hliadky na Mostnej ulici aj v okolí baru Mariatchi, kde sa konal koncert proti násiliu festivalu Pohoda, ale žiadne problémy tu nezaznamenali. V bare plánujú každú sobotu organizovať podobné podujatia aj ďalšie slovenské hudobné festivaly. V Nitre sa v týchto dňoch rozbieha petícia na podporu vyšetrenia udalostí v bare Mariatchi a na internete je zverejnená petícia Stop násiliu na Slovensku, ktorá je za odvolanie ministra vnútra, policajného prezidenta a nitrianskeho krajského policajného riaditeľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák