Potýčka pre extrémistov v Nitre, Kaliňák a Lipšic sa hádali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kalinak gaspar
Policajný prezident Tibor Gašpar (vpravo) a minister vnútra Robert Kaliňák na zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Bratislava, 4. február 2014. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 4. februára (WEBNOVINY) – Poslanec NR SR Daniel Lipšic a minister vnútra Robert Kaliňák sa dnes na brannobezpečnostnom výbore parlamentu sporili pre medializovaný útok v Nitre. Lipšic vyčítal Kaliňákovi a policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi použité argumenty, prečo prišlo obvinenie v tomto prípade po štyroch mesiacoch.

„Povedať z úst policajného prezidenta a bývalého vyšetrovateľa, že štvormesačné čakanie bez obvinenia je správne, lebo motív polície bol zabezpečiť prísnejšiu kvalifikáciu, tento názor neobstojí a obávam sa, že je klamlivý,“ vyhlásil Lipšic.

„Považujem to za tak zavádzajúce vyjadrenie, že by mal byť z funkcie odvolaný,“ dodal exminister vnútra. Gašpar sa ohradil, že nikdy to neoznačil za štandardný postup, naopak, avizoval, že si nechá veci preveriť. „Pokiaľ dostanem od prokuratúry výhrady na nášho policajta, budem ich riešiť s plnou vážnosťou,“ dodal.

Kaliňák sa Gašpara zastal

Minister vnútra Robert Kaliňák sa šéfa polície zastal. „Vysvetlenie mi príde logické, že sa snažili pripraviť prísnejšiu sadzbu,“ povedal Kaliňák. Lipšica obvinil, že z toho robí politiku.

„Sem nepatrí politika, nemôžeme policajtom vyčítať snahu dosiahnuť tvrdšiu sadzbu,“ hovoril. „Sprísňovať kvalifikáciu za skutok, ktorý je na kamere, možno kedykoľvek,“ oponoval exminister Lipšic. Kaliňák na výbore vymenoval niekoľko prípadov ublíženia na zdraví z Nitry z obdobia ministrovania Lipšica, v ktorých obvinenia neboli vznesené hneď. Lipšic povedal, že to nikdy neobhajoval. „Sporíme sa o tom, či je lepšie buchnúť malým kladivkom na začiatok, alebo veľkou sekerou na záver,“ povedal Kaliňák.

Znalec po dvoch mesiacoch

Lipšic na výbore uviedol, že znalca pribrali policajti po dvoch mesiacoch od bitky. Gašpar na to povedal, že znalec si vyhradil osobne vyšetriť poškodených, pričom jeden z nich študuje v Brne.

Lipšic navrhol výboru prijať uznesenie o znepokojení nad postupom polície. Poslanec Richard Vašečka žiada o poslanecký prieskum na polícii v Nitre a poslanec Ľubomír Galko chce poveriť ministra Kaliňáka, aby výboru podal informácie o tom, či medzi ľuďmi z kartárskeho klubu v Nitre sú členovia ozbrojených zborov. Kaliňák povedal, že vedia o jednom hasičovi. Výbor sa k hlasovaniu o uzneseniach nedostal, pokračovať bude v stredu popoludní.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v utorok uviedol, že pri vyšetrovaní brutálneho útoku neonacistov v Nitre pochybili dve prokurátorky.

Viac sa dozviete v TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJaromír ČižnárĽubomír GalkoRichard VašečkaRobert KaliňákTibor Gašpar