Daniel Lipšic chce riešiť kauzu emisie priamo vo Švajčiarsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Daniel Lipšic odhalil zoznam tých, čo sa vraj nabalili na kauze emisie
Organigram poslanca a predsedu hnutia NOVA Daniela Lipšica vypracovala podľa jeho slov švajčiarska polícia. Odhalili ho počas brífingu hnutia NOVA na tému: Strhnutie plachty z emisného zoznamu. Bratislava, 4. február 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic požiadal švajčiarske ministerstvo spravodlivosti o stretnutie so švajčiarskymi prokurátormi, ktorí sú kompetentní vyjadrovať sa ku kauze predaja slovenských emisií v roku 2008.

Ako povedal Lipšic pre agentúru SITA, do Švajčiarska chce vycestovať v čo najkratšom čase. „Je to citlivá vec aj pre Švajčiarov. Nie je to ľahké, ani štandardné, ani nemám veľké očakávania, ale chcem urobiť, čo môžem,“ povedal. Podľa neho treba urobiť všetko pre to, aby sa kauza odkryla, aj keby sme neboli úspešní.

Lipšic minulý týždeň zverejnil zoznam osôb a firiem, ktoré sa údajne nabalili na kauze predaja emisií za čias prvej vlády Roberta Fica. Lipšic 23. januára odovzdal generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi tento dokument, ktorý súvisí s kauzou emisie. Lipšic vedel, že organigram švajčiarska polícia doručila na Slovensko, ale bývalé vedenie generálnej prokuratúry ho nezaložilo do vyšetrovacieho spisu.

Podľa Lipšica ide o schému finančných transakcií v kauze emisie, tzv. organigram, ktorý má známky hodnovernosti a vypracovala ho švajčiarska polícia. Táto schéma by mala podľa neho popisovať konkrétne finančné transakcie, ktoré sa udiali v kauze emisie. Organigram popisuje podľa Lipšica konkrétne bankové operácie, ktoré sú ľahko verifikovateľné. Dokument používa švajčiarsku terminológiu.

Vyšetrovatelia sa od roku 2009 zaoberali kauzou predaja slovenských emisných limitov garážovej firme Interblue Group. Slovensko jej v závere roka 2008, keď rezort životného prostredia ovládala SNS, predalo 15 miliónov ton emisných limitov AAU za približne 75 miliónov eur. Jednotková cena za tonu bola 5,05 eura. Kritici predaja vyčítajú jeho nevýhodnosť v porovnaní s okolitými krajinami, štát podľa nich v obchode prerobil zhruba 47 miliónov eur.

Na jeseň 2013 vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci z dôvodu, že skutok nie je trestným činom. Envirorezort podal proti rozhodnutiu o zastavení kauzy sťažnosť, ale prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ju koncom roka 2013 zamietol. Polícia v januári potvrdila, že od justičných orgánov Švajčiarska prijala požadované materiály, išlo o výpisy z účtov, prevodné príkazy a výpisy k obchodným spoločnostiam. Dokumenty v súčasnosti analyzujú v trestnom konaní pre podozrenie z legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel Lipšic