Vláda zlyháva pri Rómoch a korupcii, tvrdia sklamaní Slováci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 11. februára (SITA) – Najhoršie výsledky má vláda po dvoch rokoch pri riešení rómskej problematiky, kde jej úsilie hodnotia viac ako tri štvrtiny respondentov prieskumu agentúry MVK ako úplne neúspešné.

Kabinetu sa podľa 67,7 percenta respondentov vôbec nedarí alebo sa ani nepokúša znižovať korupciu a klientelizmus. Zlepšovať fungovanie súdnictva a prokuratúry nejde vláde podľa mienky 66,8 percenta opýtaných.

V oblastiach, v ktorých sa podľa opýtaných vláde skôr darí, štvrtina účastníkov uviedla boj s hospodárskou krízou, ale podľa tretiny sa jej to vôbec nedarí alebo sa o to ani nepokúša.

Viac ako polovica kritizuje školy

Vyše 11 percent si myslí, že kabinetu sa skôr darí aj hospodárne nakladať s verejnými zdrojmi, kým viac ako polovica respondentov má opačný názor. Školstvo skvalitňuje vláda Roberta Fica podľa 8,7 percenta vzorky, ale 53,7 percenta označilo, že sa to kabinetu nedarí.

Agentúra MVK robila prieskum približne po dvoch rokoch od predčasných parlamentných volieb, ktoré boli 10. marca 2012. Prieskum uskutočnili od 15. do 21. januára na vzorke 1106 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Išlo o multiklientsky výskum robený kvótnym výberom a štandardizovaným rozhovorom prostredníctvom anketárskej siete.

Celkový vývoj krajiny

Účastníkov sa pýtali na hodnotenie celkového vývoja krajiny za uplynulé dva roky a aj na konkrétnejšie oblasti, napríklad ako sa vláde darilo čeliť dôsledkom ekonomickej krízy, bojovať s nezamestnanosťou, znižovať korupciu a klientelizmus, hospodárne nakladať s verejnými zdrojmi, zlepšovať justíciu, školstvo, zdravotníctvo, respektíve riešiť rómsku problematiku.

Na otázku „Ako sa podľa Vás darí vláde riešiť uvedené problémy“ odpovedali respondenti na škále „skôr sa jej to darí – skôr sa jej to nedarí – vôbec sa jej to nedarí – ani sa o to nepokúša“. Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informoval Pavel Haulík z agentúry MVK.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia