Slováci musia byť pri Ukrajine nestranní, tvrdí minister

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Ukrajine už protestujú aj Janukovyčovi prívrženci
Vyše dvoch tisíc prívržencov ukrajinskej vlády sa v sobotu zhromaždili v centre Kyjeva na opačnej strane barikády, ktorá chráni protestné stanové mestečko. Demonštranti sú nahnevaní už mesiace trvajúcimi protivládnymi protestmi. Pneumatikami preto zablokovali jednu z hlavných tepien ukrajinského hlavného mesta.

BRATISLAVA 13. februára (WEBNOVINY) – Slovensko ako susedná krajina Ukrajiny sa podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka musí vyhnúť podozreniam, že v spore nadržiava jednej, alebo druhej strane. Ako povedal dnes pre agentúru SITA po rokovaní parlamentného výboru pre zahraničie, Slovensko musí dať jasne najavo, že Ukrajinci si svoju vládu musia zvoliť sami.

Podľa neho situácia na Ukrajine je veľmi zložitá a Slovensko to zaujíma viac ako iných, pretože je to náš najväčší sused. „Slovensko sa veľmi aktívne na pôde EÚ zasadzuje o to, aby sme robili správne kroky a pomohli situáciu vyriešiť. Chceme, aby sa situácia riešila politickým dialógom a nie s použitím násilia,“ zdôraznil Lajčák s tým, že Slovensko zdôrazňuje nevyhnutnosť dodržiavania demokratických princípov na Ukrajine.

Sprostredkovateľom by mohla byť OBSE

Lajčák upozornil, že Ruská federácia obviňuje EÚ z nadržiavania jednej strane a podporuje demonštrantov proti ukrajinskej vláde. „EÚ nie je vnímaná na Ukrajine ako nestranný hráč. Vo chvíli, keď máte spochybnenú nestrannosť, tak ste ako sprostredkovateľ skončili,“ povedal. Podľa Lajčáka by úlohu sprostredkovateľa na Ukrajine mohla zohrať OBSE.

Je to organizácia, ktorej je Ukrajina členom, do konca minulého roka jej Ukrajina predsedala, teda pozná ju a rešpektuje ako neutrálneho hráča. OBSE dnes predsedá Švajčiarsko, ktoré je neutrálnou krajinou a má skúsenosti z citlivých misií,“ konštatoval Lajčák.

Slovensko sa podľa ministra Ukrajine venuje konzistentne a dlhodobo. Zdôraznil, že SR podporuje túžbu občanov Ukrajiny po tom, aby ich krajina bola riadená transparentne a aby bolo menej korupcie.

Ukrajinské nepokoje nekončia

To však neznamená podľa neho podporu zmene režimu. Lajčák sa zároveň vyslovil proti plošným sankciám proti ukrajinským lídrom. „Sankcie majú byť selektívne, cielené proti porušovateľom zákonov a demokratických princípov,“ vysvetlil.

Ukrajina sa zmieta v najhorších nepokojoch od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Dôvodom je nespokojnosť s vládou a prezidentom, ktorý koncom novembra nepodpísal prelomové dohody s EÚ. Krátko nato vypukli v Kyjeve demonštrácie, ktoré eskalovali v polovici januára po prijatí kontroverznej legislatívy, sprísňujúcej podmienky masového zhromažďovania. Parlament zákony pod tlakom nepokojov napokon zrušil.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR