Žitňanská si nevie predstaviť podporu zmien v súdnictve

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Justícia
Foto: Archív: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 20. februára (WEBNOVINY) – Cieľom zmien, ktoré zásadným spôsobom upravujú mechanizmy súdnictva v ústave, je podľa predsedu NR SR Pavla Pašku pokúsiť sa súdy dostať na úroveň vyššej dôveryhodnosti a efektívnosti.

Ako povedal Paška dnes na tlačovej besede po rokovaní o podpore týchto zmien so zástupcami KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a Luciou Žitňanskou ako exministerkou spravodlivosti, na tieto zmeny je potrebná ústavná väčšina, ktorou nedisponuje ani jediná vládna strana Smer-SD a ani opozícia.

Paška chce byť politickým garantom týchto zmien a chce nájsť prienik a spoločnú zhodu, aby boli tieto zmeny prijaté s čo najväčšou ústavnou väčšinou. Predpokladá však, že návrh vyvolá negatívne reakcie z radov justície i z opozície.

Predsedu súdnej rady by mal menovať prezident

Paška avizoval, že návrh bude podaný tak, aby sa mohlo o ňom rokovať na marcovej schôdzi parlamentu, ktorá má začať 18. marca. Keďže od opozície zaznievajú výhrady, že navrhované zmeny súvisia s prezidentskými voľbami, Paška prisľúbil, že zaradí rokovanie o nich až na termín po druhom kole prezidentských volieb. Spolu so zmenami ústavy má byť predložený aj potrebný vykonávací zákon. Paška má ambíciu, ak bude vôľa, aby pred druhým čítaním došlo k odbornej diskusii.

Šéf NR SR vníma aj ako prioritu opozície oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR. Na druhej strane vníma, že s akýmkoľvek návrhom príde vládna väčšina, kto by mal predsedu Súdnej rady navrhovať, opozícia má výhrady.

Podľa pripravovaných zmien predsedu súdnej rady by mal v budúcnosti menovať prezident po jeho výbere z dvoch kandidátov, ktorých navrhne predseda, resp. predsedníčka Ústavného súdu SR. Šéf súdnej rady má byť ústavným činiteľom. Pokiaľ by to mal byť sudca, tak by nemal vykonávať funkciu sudcu počas trvania výkonu funkcie predsedu súdnej rady.

Spis, súdy
Foto: SITA/Jozef Habočík

Sudcom chcú sprísniť pravidlá práce na doma

Okrem oddelenia dvoch vysokých súdnych funkcií by mali prísť aj ďalšie úpravy, ktoré by zvýšili dôveryhodnosť justície, jej kvalitu a výkon. Súdna rada by mala napríklad získať kompetenciu verejnej kontroly spoľahlivosti sudcov cez previerky všetkých sudcov, ktoré by urobil NBÚ.

Sudcom zas chcú sprísniť pravidlá práce na doma, nároku na 13. a 14. plat, zavedenie sankcií za prieťahy v konaní, kontroly PN-iek a podobne.

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská si nevie predstaviť podporu zmien v súdnictve, s ktorými prichádza Smer-SD. Ako povedala vo štvrtok novinárom po rokovaní so šéfom parlamentu Pavlom Paškom, nejde len o zmenu kreovania predsedu súdnej rady, ale návrh mení aj skladbu súdnej rady, rozloženie, koľko členov ktorý orgán volí, rozširujú sa tiež prezidentské právomoci. „V tejto podobe má návrh toľko rizík, že si podporu neviem predstaviť,“ zdôraznila.

Sudca sud
Foto: SITA/Karol Slezáček

Nie je dobré, aby sa justícia stala obeťou kampane

Návrh novely Ústavy SR je podľa Žitňanskej pomerne rozsiahly. Podľa nej opozícia na stretnutí navrhla, aby sa o týchto zmenách rokovalo až na záver marcovej schôdze NR SR, teda až po prezidentských voľbách. „Dnes je to súčasť kampane a nie je dobré, aby sa justícia stala obeťou kampane,“ povedala s tým, že Paška s týmto návrhom súhlasil.

Žitňanská v návrhu považuje za riziko skúmanie spoľahlivosti sudcu, pričom v ústave nie sú žiadne pravidlá na túto tému formulované.

„Všetko je ponechané na zákon. Čo sa bude skúmať, kto to bude skúmať, akým spôsobom, to má v rukách Smer-SD. Nevidím dostatočné garancie, že ak takúto právomoc zveríme súdnej rade, že sa to nebude zneužívať,“ povedala. Podľa nej všetci vedia, že treba robiť zmeny v justícii, ale majú byť také, aby po zmene ústavy stav nebol ešte horší.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáPavol Paška