Bratislavská ZOO má 20 kilový prírastok, narodil sa hrošík

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hroch
V bratislavskej ZOO majú prírastok, narodila sa im samička hrocha. Foto: SITA/ZOO Bratislava

BRATISLAVA 22. februára (WEBNOVINY) – Bratislavská ZOO má po malej žirafe pre svojich priaznivcov ďalšiu radostnú správu. Jej nový prírastok je v rodine hrošíka libérijského (Hexaprotodon liberiensis) a je to samička.

Malé hrošíča sa nám narodilo 24. januára ráno,“ informovala agentúru SITA vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava Katarína Matejovičová. Mláďatko po prvý raz vážili po prvom týždni od pôrodu a na prelome januára a februára vážila 10,4 kg. Denný prírastok na váhe malých hrošíkov je pritom 400 až 600 gramov. Už 7. februára vážila 12,7 kg a k dnešnému dňu sú jej aktuálne miery: 60 cm a 18 kg.

Matkou mláďaťa je samica Dina, ktorá sa narodila 22. decembra 1982 v ZOO Dvůr Králové. Dina do bratislavskej ZOO prišla 18. apríla 1984 zo zoologickej záhrady v nemeckom Hannoveri. Týmto mláďaťom sa stala Dina osemnásobnou matkou. Spolu porodila šesť samíc a dvoch samcov. Jej predošlá dcéra Dimba sa narodila 22. apríla 2006 a zostala v bratislavskej ZOO, ktorá s ňou počíta ako s chovnou samicou, doplnila Katarína Matejovičová.

Obrazom: ZOO v Bratislave sa teší z malej hrošice

Otec mláďatka je samec Paul, ktorý sa narodil v ZOO Berlín 17. mája 2007. Do bratislavskej ZOO ho priviezli 14. mája 2008 z rodného Berlína, kde bol veľkou hviezdou.

Paula sme doviezli v čase, keď mal rok, vtedy bol však ešte veľmi mladý na párenie, preto sme museli počkať, kým pohlavne dospeje. Paula s Dinou sme v roku 2010 spojili a z úspešného párenia sa narodil samček Nuru, ktorý po roku odišiel do ZOO Barcelona v rámci európskeho záchranného programu za chovnou samičkou. Veríme, že po dosiahnutí pohlavnej dospelosti bude Nuru zachraňovať svoj druh a úspešne sa rozmnoží,“ vyjadrila nádej za chovateľov v tlačovej správe riaditeľka ZOO Bratislava Miloslava Šavelová. Novonarodená hrošia samička je teda druhým Paulovým mláďaťom.

Samice tohto druhu párnokopytníka sú gravidné 187 až 214 dní a zväčša rodia jedno, výnimočne dve mláďatá. Pôrodná hmotnosť mláďat je 4,5 – 6,2 kg. ZOO Bratislava malú samičku hrošíka libérijskeho médiám bližšie predstaví na budúci týždeň v utorok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ZOO Bratislava