Neonacisti z Nitry sú na slobode, Fico to nechce komentovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súd_ilustračné
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) – Piati obvinení z útokov na ľudí z nitrianskeho baru nevzal prokurátor do väzby, a tak ich prepustili.

„Rozhodnutím prokurátora Okresnej prokuratúry v Nitre boli obvinení prepustení,“ oznámila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Ako dodala, generálna prokuratúra vyhodnotí, či bol na prepustenie dôvod.

Prokuratúra si vyžiadala spis

V štvrtok ráno prišiel na generálnu prokuratúru spisový materiál k celému prípadu, ktorý si vyžiadala. Prvotná analýza útokov v Nitre od nitrianskeho prokurátora generálnej prokuratúre nestačila a chcela vidieť spis.

„Po jeho preskúmaní sa vyhodnotí postup dozorujúceho prokurátora od začiatku trestného stíhania,“ uviedla Predajňová. Pätici obvinených hrozí väzenie na päť až 12 rokov.

Neonacisti bitka
Foto: printscreen youtube.com

Premiér ani rezort vnútra nekomentujú

Premiér Robert Fico nechcel komentovať rozhodnutie Okresnej prokuratúry v Nitre, ktorá rozhodla o prepustení piatich obvinených z útokov na ľudí z nitrianskeho baru. „Obráťte sa na generálneho prokurátora,“ na stredajšej tlačovej besede tak predseda vlády odpovedal na novinársku otázku, čo si myslí o postupe okresného prokurátora.

Rezort vnútra nechcel rozhodnutie prokurátora komentovať. „Neprináleží nám komentovať rozhodnutie prokurátora, ktorý je pánom trestného konania,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ tlačového odboru ministerstva Ivan Netík. Pripomenul, že vyšetrovateľ postupoval tak, aby mohol piatich mužov obviniť z ťažkého ublíženia na zdraví a výtržníctva, za ktorý hrozí vyšší trest.

Poslanci sú znepokojení

Podpredsedu SDKÚ-DS Martina Fedora ako občana znepokojilo prepustenie piatich obvinených z útokov na ľudí z nitrianskeho baru na slobodu a nepáči sa mu to. V rozhovore pre agentúru SITA však ocenil, že generálny prokurátor začal preverovanie okolností prepustenia týchto agresívnych útočníkov. „Prípad má veľa nejasností, ktoré budeme požadovať, aby sa vysvetlili na mimoriadnom zasadnutí parlamentného výboru na obranu a bezpečnosť, ktorý bude v utorok,“ povedal Fedor, ktorý je členom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Video z Nitry asi nikoho nenechalo chladným a preto podľa člena parlamentného brannobezpečnostného výboru Richarda Vašečku (OĽaNO) o to viac dostáva do varu správa, že prokurátor nechal jednoznačne identifikovateľných surových násilníkov stíhať na slobode. „Prial by som si, aby nás silné emócie neviedli v prvom rade k nenávisti. Odpor k násiliu a súcit s obeťami mi však nedovoľuje poľaviť v požadovaní pravdy a spravodlivosti. Neprestanem klásť otázky a požadovať odpovede, najbližšie napríklad na brannobezpečnostnom výbore v utorok 4. februára,“ povedal Vašečka dnes pre agentúru SITA.

Záujem po medializácii

Útoky údajných neonacistov, ktorí si vraj berú na mušku ľudí zo študentského baru v Nitre, rozvírili záujem po tom, ako bola medializovaná nahrávka jedného z incidentov. Skupina údajných neonacistov z kartárskeho klubu, ktorý sídli na druhej strane ulice, na videu surovo bije ľudí pred študentským barom.

Útok sa stal už začiatkom októbra, polícia piatich mužov zadržala a obvinila až po medializácii koncom januára. Podľa ministra vnútra Kaliňáka to nie je dlhý čas. Policajti podľa neho pracovali na dôkazoch, aby mohli skupinu obviniť z pokusu o závažnejšie ublíženie na zdraví. Druhý útok, pri ktorom vážne zranili aj majiteľa nitrianskeho podniku, sa stal na prelome rokov. V tomto druhom prípade boli iní útočníci, aj iní poškodení, obvinili dvoch mužov, ktorých stíhajú na slobode.

Policajti vlani vyriešili zhruba každý druhý trestný čin extrémizmu

Polícia v minulom roku riešila 78 rasovo motivovaných trestných činov a trestných činov extrémizmu, objasnila ich 40. Podarilo sa jej teda vyriešiť približne každý druhý prípad – objasnenosť týchto trestných činov dosiahla 51,28 percenta.

Stíhaných a vyšetrovaných osôb za tieto trestné činy bolo vlani 64. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Od roku 2011 do roku 2013 podľa štatistiky polície klesal počet rasovo motivovaných trestných činov a trestných činov extrémizmu.

V minulom roku sa zároveň podľa polície podarilo dosiahnuť percentuálne najvyššiu objasnenosť týchto trestných činov. V roku 2011 riešila polícia 243 rasovo motivovaných trestných činov a trestných činov extrémizmu a vyriešila ich 107, teda 44,03 percenta. Polícia stíhala a vyšetrovala za spomínané činy 97 osôb. V roku 2012 na Slovensku riešili dohromady 104 trestných činov rasovo motivovaných a trestných činov extrémizmu, policajti ich objasnili 43, teda 41,35 percenta. Stíhaných a vyšetrovaných osôb bolo 49.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SRPZ Policajný zbor SR