Schwarzenberg prirovnal Putina k nacistickému Hitlerovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg Foto: SITA/Jozef Jakubčo

PRAHA 2. marca (WEBNOVINY) – Česká republika si v nedeľu v reakcii na krízu na Ukrajine predvolala ruského veľvyslanca v Prahe. Potvrdil to samotný český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. „Dnes som sa stretol s ruským veľvyslancom. Povedal som mu, že sme proti vojenskej intervencii na Kryme,“ cituje ho spravodajský portál ukrajinského denníka Ukrajinska Pravda. „Podobné udalosti sme už zažili aj my,“ dodal v zjavnej narážke na takzvanú Pražskú jar z roku 1968, keď sovietske vojská vtrhli do vtedajšieho Československa.

Postup ruských vojsk na ukrajinskom Krymskom polostrove odsúdili aj ďalší významní českí politici. Nový premiér Bohuslav Sobotka si myslí, že „nezhody nemožno riešiť silou“ a verí, že ruská strana bude „rešpektovať svoje medzinárodné záväzky“.

Oveľa tvrdšie slová použil opozičný poslanec a bývalý šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg, ktorý ruského prezidenta Vladimira Putina prirovnal k nacistickému lídrovi Adolfovi Hitlerovi. „Keď chcel v 30. rokoch minulého storočia Adolf Hitler obsadiť nejakú cudziu krajinu, tak vždy vyhlásil, že musí chrániť tamojších Nemcov. Tento argument teraz používa Vladimir Vladimirovič Putin, aby obsadil Krym,“ cituje ho spravodajský portál Lidovky.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adolf HitlerBohuslav SobotkaKarel SchwarzenbergLubomír Zaorálek